Mort de surd
SeriaBiblioteca Polirom
Serie/ColecțieBiblioteca Polirom
Autor
EdituraPolirom
Locul publicăriiIaşi
Data publicării2009
TematicaLiteratură engleză. Proză Informatii suplimentare despre Literatură engleză. Proză
 
Nota 0/5.00 (0 voturi)

Biblioteca mea

Notă generală

Traducere din limba engleza si note de Roxana Marin Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice. Cand universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd (2008) s-a pensionat anticipat. Dar acum totul i se pare fara rost: ii lipseste rutina academica si si-a pierdut apetitul pentru cercetare. Iar asta nu inseamna nimic pe langa faptul ca il ameninta pierderea auzului, o sursa constanta de certuri domestice si stanjeneli sociale. In traditia populara, observa el, surzenia este considerata un fenomen comic, in timp ce, de pilda, orbirea este tragica, insa pentru o persoana surda nu?i chiar asa o gluma. In aceste imprejurari, totusi, Desmond ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mai tanara, al carei comportament si viziune asupra lumii ameninta sa destabilizeze complet viata lui obisnuita. Amuzant si emotionant, romanul ne spune povestea eforturilor unui om de a se deprinde cu propriile metehne, cu ideea propriei morti, cu imbatranirea si efemeritatea, in general, punand in scena insasi comedia si tragedia vietii umane. „Cu ultimul sau roman, David Lodge se intoarce la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar, inaugurat de Kinsley Amis si Malcolm Bradbury... Acesta ii ofera lui Lodge ocazia de a-si dovedi remarcabilele calitati de analist, care ii permit sa descrie lupta lui Desmond cu batranetea, mortalitatea, capcanele seductiei si izolarea.” (The Times)
Mort de surd [ Carte ] : roman / David Lodge . - Loc publicare: Iaşi , 2009 , Polirom : David Lodge : Marin [ 730 ] . - 344 . - Colecția: Biblioteca Polirom
SeriaBiblioteca Polirom
TitluMort de surd
Alte informaţii la titluroman
Mențiune de responsabilitateDavid Lodge
Mențiune de responsabilitate secundarătrad. şi note: Roxana Marin
Autor
EdituraPolirom
Locul publicăriiIaşi
Data publicării2009
Serie/ColecțieBiblioteca Polirom
EditorMarin Roxana - (730) Informatii suplimentare despre Marin
LimbaRomână
TematicaLiteratură engleză. Proză Informatii suplimentare despre Literatură engleză. Proză
Indice CZU821.111-31=135.1
Paginaţie344
101##a rum
200##a Mort de surd
200##e roman
200##f David Lodge
200##g trad. şi note: Roxana Marin
210##a Iaşi
210##c Polirom
210##d 2009
215##a 344
215##d 130/200
215##d Tip coperta:Brosata
225##a Biblioteca Polirom
300##a Traducere din limba engleza si note de Roxana Marin Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice. Cand universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd (2008) s-a pensionat anticipat. Dar acum totul i se pare fara rost: ii lipseste rutina academica si si-a pierdut apetitul pentru cercetare. Iar asta nu inseamna nimic pe langa faptul ca il ameninta pierderea auzului, o sursa constanta de certuri domestice si stanjeneli sociale. In traditia populara, observa el, surzenia este considerata un fenomen comic, in timp ce, de pilda, orbirea este tragica, insa pentru o persoana surda nu?i chiar asa o gluma. In aceste imprejurari, totusi, Desmond ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mai tanara, al carei comportament si viziune asupra lumii ameninta sa destabilizeze complet viata lui obisnuita. Amuzant si emotionant, romanul ne spune povestea eforturilor unui om de a se deprinde cu propriile metehne, cu ideea propriei morti, cu imbatranirea si efemeritatea, in general, punand in scena insasi comedia si tragedia vietii umane. „Cu ultimul sau roman, David Lodge se intoarce la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar, inaugurat de Kinsley Amis si Malcolm Bradbury... Acesta ii ofera lui Lodge ocazia de a-si dovedi remarcabilele calitati de analist, care ii permit sa descrie lupta lui Desmond cu batranetea, mortalitatea, capcanele seductiei si izolarea.” (The Times)
410##t Biblioteca Polirom
606##a Literatură engleză. Proză
675##a 821.111-31=135.1
700##a David Lodge
702##a Marin
702##b Roxana
702##4 730

Recenzii

eBiblioPhil
Top