Acid House
SeriaBiblioteca Polirom. Proză XXI
Serie/ColecțieBiblioteca Polirom. Proză XXI
Autor
EdituraPolirom
Locul publicăriiIaşi
Data publicării2010
TematicaLiteratură engleză. Proză Informatii suplimentare despre Literatură engleză. Proză
 
Nota 0/5.00 (0 voturi)

Biblioteca mea

Notă generală

Irvine Welsh nu face compromisuri! Acid House este un volum de povestiri bizare, tulburatoare si de un umor nebun, din partea celui mai original autor al momentului.Acid House este un volum de povestiri publicat in 1994, axat pe acelasi univers proletar cunoscut cititorilor inca din Trainspotting, in care se vorbeste dur, in dialectul scotian al clasei muncitoare, iar personajele, in majoritatea lor, sunt scursurile societatii: depravati, lasi, manipulatori, ghinionisti, care sufera de pe urma unei societati in declin si a propriilor lor asteptari reduse. Spre deosebire de cartile anterioare, acest volum se bazeaza insa mai mult pe satira sociala, intrigile se intretes intr-o lume feroce, lovind in banalitate si grotesc, descoperind o comedie neagra. Doi profesori de filozofie se cearta pana incep sa se ia la pumni; baietii care se ocupa de transportul mobilei devin obiect al dorintei pentru vedetele de la Hollywood; Dumnezeu insusi, enervat de impotenta unui tanar nefericit, se implica in actiune si isi transforma progenitura intr-o musca. Nihilismul si egoismul raman trasaturile de baza ale drogatilor, de nedistins din aceasta perspectiva, care isi spun pe rand povestile cutremuratoare. Cateva dintre povestirile din acest volum au stat la baza filmului Acid House, din 1998, in regia lui Paul McGuigan, dupa un scenariu scris de Irvine Welsh. „Un autor care parca ar vrea sa nimiceasca undele sonore cu acest cor de voci comice, triste, agresive, recalcitrante – o cacofonie fascinanta.” (Scotland on Sunday)„Inca un sezon in iad cu Irvine Welsh! Pana si lui Dumnezeu o sa i se para revigoranta... Aceasta selectie de povestiri este o nebunie – uneori infioratoare, emotionanta si alteori extrem de amuzanta.“ (New Statesman)„Sunt povesti spuse cu asemenea compasiune, cu asemenea vigoare si vioiciune si cu un umor nemilos, dincolo de resursele lingvistice inepuizabile si inventivitatea structurala, incat este imposibil sa citesti acest volum si sa nu te cuprinda o stare formidabila de buna dispozitie.“ (Jonathan Coe, Sunday Times)
Acid House [ Carte ] : roman / Irvine Welsh ; Traducere din limba engleză şi note de Ciprian Şiulea . - Loc publicare: Iaşi , 2010 , Polirom : Welsh, Irvine : Şiulea, Ciprian [ trad. ] [ note ] . - 373 p. : Carte tipărită . - Colecția: Biblioteca Polirom. Proză XXI
SeriaBiblioteca Polirom. Proză XXI
TitluAcid House
Alte informaţii la titluroman
Mențiune de responsabilitateIrvine Welsh ; Traducere din limba engleză şi note de Ciprian Şiulea
Mențiune de responsabilitate secundarătrad. şi note : Ciprian Şiulea
Autor
EdituraPolirom
Locul publicăriiIaşi
Data publicării2010
Serie/ColecțieBiblioteca Polirom. Proză XXI
EditorŞiulea, Ciprian Ciprian - (trad., note) Informatii suplimentare despre Şiulea, Ciprian
LimbaRomână
TematicaLiteratură engleză. Proză Informatii suplimentare despre Literatură engleză. Proză
Indice CZU821.111-31=135.1
Detalii fiziceCarte tipărită
Paginaţie373 p.
Divizionara • 821
101##a rum
200##a Acid House
200##e roman
200##f Irvine Welsh ; Traducere din limba engleză şi note de Ciprian Şiulea
200##g trad. şi note : Ciprian Şiulea
210##a Iaşi
210##c Polirom
210##d 2010
215##a 373 p.
215##c Carte tipărită
215##d 106x180
225##a Biblioteca Polirom. Proză XXI
300##a Irvine Welsh nu face compromisuri! Acid House este un volum de povestiri bizare, tulburatoare si de un umor nebun, din partea celui mai original autor al momentului.Acid House este un volum de povestiri publicat in 1994, axat pe acelasi univers proletar cunoscut cititorilor inca din Trainspotting, in care se vorbeste dur, in dialectul scotian al clasei muncitoare, iar personajele, in majoritatea lor, sunt scursurile societatii: depravati, lasi, manipulatori, ghinionisti, care sufera de pe urma unei societati in declin si a propriilor lor asteptari reduse. Spre deosebire de cartile anterioare, acest volum se bazeaza insa mai mult pe satira sociala, intrigile se intretes intr-o lume feroce, lovind in banalitate si grotesc, descoperind o comedie neagra. Doi profesori de filozofie se cearta pana incep sa se ia la pumni; baietii care se ocupa de transportul mobilei devin obiect al dorintei pentru vedetele de la Hollywood; Dumnezeu insusi, enervat de impotenta unui tanar nefericit, se implica in actiune si isi transforma progenitura intr-o musca. Nihilismul si egoismul raman trasaturile de baza ale drogatilor, de nedistins din aceasta perspectiva, care isi spun pe rand povestile cutremuratoare. Cateva dintre povestirile din acest volum au stat la baza filmului Acid House, din 1998, in regia lui Paul McGuigan, dupa un scenariu scris de Irvine Welsh. „Un autor care parca ar vrea sa nimiceasca undele sonore cu acest cor de voci comice, triste, agresive, recalcitrante – o cacofonie fascinanta.” (Scotland on Sunday)„Inca un sezon in iad cu Irvine Welsh! Pana si lui Dumnezeu o sa i se para revigoranta... Aceasta selectie de povestiri este o nebunie – uneori infioratoare, emotionanta si alteori extrem de amuzanta.“ (New Statesman)„Sunt povesti spuse cu asemenea compasiune, cu asemenea vigoare si vioiciune si cu un umor nemilos, dincolo de resursele lingvistice inepuizabile si inventivitatea structurala, incat este imposibil sa citesti acest volum si sa nu te cuprinda o stare formidabila de buna dispozitie.“ (Jonathan Coe, Sunday Times)
410##t Biblioteca Polirom. Proză XXI
606##a Literatură engleză. Proză
675##a 821.111-31=135.1
686##a 821
700##a Welsh, Irvine
702##a Şiulea, Ciprian
702##b Ciprian
702##4 trad.
702##4 note

Recenzii

eBiblioPhil
Top